Sara Wallgren – Drawing a Breath

Konstnären Sara Wallgren (f. 1981, Örebro) har ett av de mest intressanta konstnärskapen i Sverige idag. Hon är en tecknare som fascineras av faktumet att ljud är osynligt. Genom att teckna och visualisera ljud, skapar Wallgren spår av dess existens genom abstrakta mönster i skimrande grått.

I utställningen Drawing a Breath, närmar sig konstnären temat andetag som utforskas i ljud, installation och video men även skulptur och teckning. Med ett systematiskt, monumentalt och samtidigt skört uttryck, vävs verken samman med referenser till meditation och musikhistoria. Separatutställningen är Sara Wallgrens mest omfattande och visar ett 40-tal konstverk där flera är nyproducerade.

I Wallgrens teckningsvärld ryms ljud och musik. Det kan handla om dokumentation av ljudfrekvenser som analyserats med ett spektrogram. Andra material eller förlagor hon använder i sin praktik, är redan existerande ljud som manipuleras. Ofta går hon längre i sitt utforskande av ljud och skapar fysiska objekt – kroppar, för ljudet att existera i eller färdas i. Verket Mollis Spiritus (2023) är ett exempel på det och där Wallgren samplat ljud från olika meditations-övningar. I installationen Voice Materialized II (2023), har tema andetag också använts som en metod i själva tillblivelsen av verket. Här har konstnärens egna andetag påverkat vågrörelsens linje. Wallgren intresserar sig för hur andning påverkar kroppen vilket videoverket Inhale Exhale (2023) utforskar i samarbete med dansaren Alicia Kerrolf där även rörelse, röst och ljud tillförs.

Centralt för utställningen Drawing a Breath är den storskaliga installationen Ljudet, rösten, luften, platsen (2023) som upptar hela den inre hallen. Den består av ett oktagonalt rum, ett ljudverk och åtta högtalare. Installationen är inspirerad av körverket Spem in alium från 1573 av den engelske renässanskompositören Thomas Tallis. I samarbete med kompositören Joe Cave utforskar Wallgren sångens relation till den omgivande arkitekturen som kropp för ljud, liksom andetagens förkroppsligande genom sången. Ljudet, rösten, luften, platsen är en alldeles unik ljudupplevelse. Beroende på vart hen står i det oktagonala rummet så hörs och uppfattas ljudet olika, innan sången totalt tar över rummet då alla stämmorna går samman.

Precis som titeln beskriver, handlar utställningen Drawing a Breath om att teckna andetag och samtidigt utforska vad ett andetag kan vara. Speciellt för utställningen på Örebro konsthall har konstnären försiktigt börjat arbeta med färg och därmed frångått sin tidigare färgskala i nyanser av grått. Återkommande är idag färgen korall som löper som en röd tråd och binder samman hela utställningen. Den finns i akvarellpappret, i väggfärgen och i ramarna vilket kan avläsas som olika skikt av kropp där besökaren får uppleva ett stillsamt ljudlandskap komponerat av konstnären Sara Wallgren.

Datum: 2 sep- 14 jan 2024

Plats: Örebro konsthall, Nygatan 7, Örebro

Öppettider:

måndag stängt
tisdag–torsdag kl. 11–18
fredag kl. 11–16
lördag–söndag kl. 11–15

Presentkort som går att använda i Örebro city
Presentkort

Ge bort ett presentkort med pengar, kärlek och lite pepp!

Köp online
Back to top