Konstnärssamtal: perspektiv på temat andning

I samband med utställning Drawing a Breath på Örebro konsthall, bjuder vi in till ett konstnärssamtal mellan konstnären Sara Wallgren och forskaren Eva Henje. Utifrån titeln Perspektiv på temat andning, presenterar de sin praktik i var sin föreläsning som avslutas med ett modererat samtal. 

Välkommen på konstnärssamtal!

Perspektiv på temat andning 

Fri entré! 

/////////////////////////////////////// 

18.00 -18.05 Samtalet introduceras, intendent Camilla Påhlsson 
18.05 -18.35 Konstnärspresentation, konstnären Sara Wallgren 
18.35 -19.05 Forskarpresentation, universitetsforskaren Eva Henje 
19.05 -19.30 Samtal och frågor från publik 

Moderator Camilla Påhlsson
Publikvärd Louise Martinsson

/////////////////////////////////////// 

Sara Wallgren, är född 1981 i Örebro och är boende i och verksam i Berlin och i Småland. Wallgren tog sin Master i Fri Konst ifrån Malmö Konsthögskola 2010. Hennes arbete rör sig i mellanrummet mellan ljud och teckning där hon fokuserar på att visualisera och ge olika perspektiv på det allestädes närvarande ljudet. Hon har fått Maria Bonnier Dahlins Stiftelse stipendium 2012, Edstrandska Stiftelsens stipendium 2016 och var Konstnärsnämndens stipendiat vid ISCP i New York 2019-2020. 

Eva Henje, är överläkare i barn- och ungdomspsykiatri och professor vid Umeå universitet. Hennes forskning handlar om stress- och traumarelaterade tillstånd hos unga, exempelvis depression och ångest. Henje intresserar sig särskilt för hur forskningen kan förstå, bemöta och förebygga samt behandla dessa upplevelser. Bland annat har hon skapat ett behandlingsprogram som kallas TARA, där andningsträning ingår som en viktig del. Henje har i årtionden praktiserat yoga, pranayama och meditation samt undervisat i dessa metoder utomlands och i Sverige, framför allt på Yogayama i Stockholm som hon startade för ca 20 år sedan. 

/////////////////////////////////////// 

”Noter är uppbyggda av linjer och prickar.  
När jag hör ljud, ser jag en teckning, en linje”. 

– Sara Wallgren 

Konstnären Sara Wallgren (f. 1981, Örebro) har ett av de mest intressanta konstnärskapen i Sverige idag med ett mångfacetterat konstnärskap. Genom att teckna och visualisera ljud, skapar Wallgren en landskap av abstrakta mönster i skimrande blyertsgrått. I utställningen Drawing a Breath på Örebro konsthall, närmar sig konstnären temat andning som utforskas i ljud, installation och video såväl som i skulptur och teckning. Centralt utforskas hur andning påverkar kroppen och hur andningen påverkas av kroppen. Med ett monumentalt, systematiskt och samtidigt skört uttryck, vävs verken samman med referenser till meditation och musikhistoria. Separatutställningen är Sara Wallgrens mest omfattande och visar ett 40-tal konstverk där flera är nyproducerade. 

Utställningen Drawing a Breath visas till och med den 14 januari 2024. 

Arrangemanget genomförs med stöd från Folkuniversitetsföreningen. 

Foto: Joe Cave/Patrick Miller

///////////////////////////////////////

Datum: Onsdag 29 november
Tid: 18.00-19.30 
Plats: Örebro konsthall 
Presentkort

Ge bort ett presentkort med pengar, kärlek och lite pepp!

Köp online
Back to top